Lista completă
Asupra unui principiu cred că este toată lumea de acord, acela anume că textul oricărui scriitor, cu atât mai mult al lui Eminescu, are drepturi suverane față de indiferent ce sugestii sau intervenții străine și că nici un editor nu este îndreptățit să nesocotească sau chiar să transige cu acest principiu.
Perpessicius în Studii eminesciene, LAÏS
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
O carte frumoasă este o fereastră larg deschisă asupra necunoscutului și miragiile ei ce ne-au întâmpinat dintru început nu le mai uităm niciodată.
citat clasic din Perpessicius
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
O carte ne învață să prețuim splendorile naturii, miracolul muncii, binefacerile orânduirii sociale, dimpreună cu înaltele sentimente cetățenești, în frunte cu cel mai de seamă dintre ele, patriotismul și a populariza toate aceste tezaure înseamnă a face înaltă operă educativă, pe care bibliotecarul modern e printre cei dintâi și dornic și în măsură să o îndeplinească.
citat clasic din Perpessicius
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din șanț, executații...
Din șanț, executații privesc cu ochiul fix
Spre stelele sublime ce ard în depărtare,
Și-n recile pupile sticlirile stelare
Trezesc reflexe stinse de dincolo de Styx.
Prin viile din preajmă e-un strașnic chiuit
De greieri ce cu mustul s-au îmbătat și joacă
Și țipă să trezească pe cei ce-ntr-o băltoacă
De sânge zac în șanțuri, sătui de chefuit.
Din urna neagră-a zării un zar al negrei sorți
Un reflector irumpe cu lungile-i antene,
Cădelnițează-o clipă pe locul gravei scene
Și-apoi aruncă giulgiuri și lespezi peste morți.
poezie clasică de Perpessicius din Scut și targă (1926)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimic nu oprește, pentru cazul cînd, așa cum autorul năzuiește, acestei întîie serii îi vor urma altele, și acele mărturii care au însoțit unul sau altul din momentele literare ale acestui laps de timp să fie anexate seriilor ce vor urma. Pentru că: temperament prin excelență subiectiv, autorul acestei cărți vrea să vadă în culegerea aceasta de cronici literare în primul rînd o serie de mărturii ale unui cetitor, mai mult sau mai puțin în curent cu producția literară contemporană din România.
Perpessicius în Mențiuni critice, O LĂMURIRE - prefața primei ediții (1928)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Iubirea noastră, Fatma, se sufocă
În bănuieli prea multe și prea grave,
Asemeni florilor ce prinse-n rocă
Au flori frumoase, rădăcini bolnave.
catren de Perpessicius
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi Ne poți propune o poezie de dragoste?
Casa părintească privea spre dealurile împădurite din față, după cortina cărora îmbiau: pădurea însăși a Cătămăreștilor, gârla pădurii și iazul cu insula din mijloc, unde în tovărășia fratelui, cititor al lui Robinson, desfășurau războiul împotriva broaștelor, urmat de răsunătoare victorii, de care studentul de la Berlin își va aminti cu nevindecată melancolie. Aici și-n acești ani binecuvântați ai copilăriei se încheagă inițierea poetului nu numai în farmecele naturii și-n tainele firii: (Mama-i știa atâtea povești, pe câte fuse/Torsese în viață... /Deci ea l-au învățat/Să tâlcuiască semne ș-a păsărilor spuse/Și murmura cuminte a râului curat), dar și-n puritatea originară a vieții de țară, a cărei complexă cunoaștere copilul o soarbe de timpuriu și de la izvor. O șezătoare, în miez de iarnă, cu fete stând pe țolul așternut în jurul focului, întreținut de vreascuri, și dărăcind lână ( Când crivățul cu iarna din nord vine în spate), îl ține treaz până ce jarul cu mirajele lui incandescente și basmele de pe tărâmul celălalt îl strămută în împărăția viselor, la pieptul mamei, ce, surâzând, îl veghează...
Perpessicius în M. Eminescu- Opere alese
Adăugat de Avramescu Norvegia-Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Perpessicius, adresa este: