Lista completă, pagina 2
Care este folosința pasiunilor și cum pot fi ele numărate. Observ, în afară de aceasta, că obiectele care mișcă simțurile, nu provoacă în noi pasiuni diferite pentru toate diferitele lucruri ce sunt în ele, ci numai prin felurile deosebite în care ne pot face rău, sau ne pot folosi, sau în general pot să ne intereseze și că folosința tuturor pasiunilor constă în aceea că fac sufletul să voiască lucrurile pe care natura le dictează a ne fi folositoare și să persiste în această voință;și că, aceeași tulburare a spiritelor, care de obicei pricinuiește pasiunile, dispune corpul pentru mișcările care servesc la executarea acelor lucruri. De aceea, spre a le număra, trebuie numai să examinăm în ordine, în câte feluri deosebite - și care să ne intereseze - pot să fie mișcate simțurile noastre de obiectele lor.
Descartes în Pasiunile
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Nu există nimic mai vechi decât adevărul.
citat clasic din Descartes
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Această indiferență pe care o resimt, când nu sunt deloc înclinat într-o direcție mai degrabă decât într-alta prin greutatea nici unui argument, este cel mai scăzut grad de libertate, și vădește mai degrabă un defect al cunoașterii, decât o superioritate a voinței, căci dacă voi cunoaște întotdeauna cu claritate ce este adevărat și ce este bun, nu voi fi niciodată în dificultatea ca să mă hotărăsc ce judecată și ce alegere trebuie să fac;și astfel voi fi pe deplin liber, fără a fi vreodată indiferent.
Descartes în Meditații metafizice
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Se admite, în general, că involuntare sunt actele comise prin constrângere sau din ignoranță. Actul comis prin constrângere este cel al cărui principiu se află în exterior, fiind de așa natură încât cel ce execută sau cel ce suportă acțiunea nu contribuie cu nimic la aceasta, de exemplu când vântul sau un om cu autoritate duce cu sine pe cineva într-un anumit loc. Cei care acționează din constrângere, și deci împotriva voinței lor, o fac suferind, pe când cei ce acționează de dragul a ceea ce este plăcut și frumos o fac cu plăcere. Se pare deci că actul executat prin constrângere este acela al cărui principiu ne este exterior și la cel ce suportă constrângerea nu participă cu nimic.
citat clasic din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Cea mai mare mândrie sau cea mai mare desconsiderare de sine dovedește cea mai mare slăbiciune de suflet. Primul fundament al virtuții este de a ne păstra ființa și anume, conducându-ne după rațiune. Cine deci nu se cunoaște pe sine nu cunoaște fundamentul nici unei virtuți. Apoi, a acționa din virtute nu este decât a acționa după porunca rațiunii. Cine, deci nu se cunoaște nicidecum pe sine și, prin urmare, nu cunoaște nici o virtute, acesta acționează cel mai puțin din virtute, adică este cel mai neputincios sufletește. Deci cea mai mare mândrie sau cea mai mare desconsiderare de sine dovedește cea mai mare slăbiciune de suflet. De aici rezultă foarte limpede că cei mândri și cei care se desconsideră sunt cei mai stăpâniți de pasiuni.
citat clasic din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


De ce oamenii pe care mânia îi face să roșească sunt mai puțin de temut decât pe cei pe care-i face să pălească. Astfel, vedem că unele persoane pălesc sau tremură când se mânie, după cum vedem altele care roșesc și uneori chiar plâng la mânie. Se crede îndeobște că mânia celor care pălesc este mai de temut decât a celor care roșesc. Explicația este că atunci când un om nu poate sau nu vrea să se răzbune astfel decât prin mimică și prin cuvinte, el pune în acțiune întreaga sa căldură și întreaga sa forță încă din primele clipe ale emoției, din care pricină se înroșește, pe lângă că uneori regretul și mila pe care le simte omul pentru sine însuși, pentru că nu poate să se răzbune îl fac să plângă. Și dimpotrivă, cei care se abțin și se decid pentru o răzbunare mai mare devin triști, socotind că fapta care i-a mâniat îi obligă să se răzbune. Dar când trec apoi la făptuirea răzbunării se încălzesc cu atât mai mult, cu cât au fost mai reci la început, la fel cum febrele care încep cu frig sunt de obicei cele mai violente.
citat clasic din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Majoritatea regulilor logicii servesc să explice altuia lucrurile bine cunoscute sau... ca să vorbească fără a judeca despre lucruri necunoscute.
citat clasic din Descartes
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Este disponibilă și traducerea în spaniolă.
- bucurie
- Bucuria este o emoție plăcută sufletului produsă de gustarea binelui pe care impresiile creierului i-l înfățișează sufletului ca fiind al lui său. Bucuria provine din convingerea pe care o avem că posedăm un anumit bine, iar tristețea din convingerea pe care o avem despre un anume rău sau un anume neajuns al nostru.
definiție celebră de Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Principala perfecțiune a omului este de a avea un liber arbitru, care îl face demn de laudă sau de dispreț.
citat celebru din Descartes
Adăugat de filip mirela
Comentează! | Votează! | Copiază!


Nu pot exista lucruri, oricât de îndepărtate, la care să nu ajungem, și oricât de ascunse, pe care să nu le descoperim.
Descartes în Discurs asupra metodei
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Descartes, adresa este:
