Lista completă, pagina 2
Doamne, ce minunăție. Abia ieșită din ușa cabanei munții m-au îmbrățișat. Un uriaș amfiteatru de turnuri verticali m-au prins în hora lor. Da, aceștia sunt munți adevărați cu pereți prăvăliți peste brâne suspendate, cu streșini aninate de creste, cu jnepeni albaștri care se cațără pe pereții argintii, cu piscuri străpungând cerul de un smarald strălucitor. Iar acolo, unde soarele și-a înălțat creștetul de după Padina Crucii, el a revărsat aur topit peste pădurea de pini, peste stânci de crital, peste meterezele cetății unde trona Omul - domnitorul incontestabil al acestor tărâmuri. Dincolo, iluminat de răsărit, mi s-a recomandat preaplecatul spătar al curții domnești, Bucșoiul.
Aurel Neron în Volumul "Muntele și iubirea", Capitolul al doilea.
Adăugat de Neron Aurel
Comentează! | Votează! | Copiază!

De mii de ani, noi, orbii, am văzut multe. Am văzut că oamenii nu s-au schimbat, au rămas asemenea jivinelor: se mănâncă între ei. Se mai revoltă cei sărmani, mai câștigă o fărâmă de pâine, dar apoi, peste timp, lăcomia iar se revarsă peste lume. Îmbracă doar alte haine Asta a fost dintotdeauna. Între cei săraci și cei bogați, între cei puternici și cei slabi se va afla totdeauna o prăpastie adâncă oricât vor da din gurile lor cei de sus. Peștele cel mare îl mănâncă pe cel mic și niciodată nu va putea fi altfel. Mântuitorul a fost om umil și cei puternici l-au răstignit bătându-l în cuie ca să nu mai umble, i-au astupat gura cu amăreală și acreală ca să nu mai vorbească, i-au împus pieptul cu sulița ca să moară în chinuri. Este plină lumea de sute de milioane de răstigniți. Mântuitorul? El îi întruchipează pe toți. Ca să avem cui să ne închinăm și să ne aducem aminte de ceilalți.
citat din romanul Pe ambele părți ale baricadei, XIX, pagina 134 de Aurel Neron (2009)
Adăugat de Aurel Neron
Comentează! | Votează! | Copiază!

Când spun "munți" e prea lipsit de conținut cuvântul "a plăcea". Dar acesta este începutul. Apoi " a plăcea" devine "a iubi" și, parcă, nici acest verb nu e cel mai potrivit. Cert este că ei îți învăluie la început sufletul, apoi pătrund în el și începi să le simți lipsa, îți dorești din nou, întâlnirea cu ei, vor deveni o chemare veșnică. Dacă există o îndoială, ea pornește de la faptul că nu ne convine ideea de a fi înrobiți de lucruri, numai că ei, munții, nu sunt lucruri, ci un întreg univers a cărei frumusețe omul o cucerește cu efort și, uneori, cu mai mult decât atât: ei sunt și știință fiindcă avem nevoie de ea pentru a-i cunoaște, pentru a-i înțelege, pentru a pătrunde în tainele lor. Între oamenii care îi colindă trebuie să existe relații de prietenie, de ajutorare, chiar de sacrificiu fiindcă, uneori ești silit să-ți riști cel puțin sănătatea pentru a-ți salva coechipierul. Acestea și altele sunt munții. Și totuși, în primul rând, ei sunt iubire."
Aurel Neron în Muntele și iubirea, Capitolul al II-lea
Adăugat de Neron Aurel
Comentează! | Votează! | Copiază!

Au urcat Parângul înconjurați de aburul efortului trupurilor lor vlăguite de lunga cărare pe Cârja, șchiopătând de pe vremea când vădana a sărit peste pârleaz ca să-l întâlnească pe starostele Lotrului care vămuia trecătorii până la Olt, frângându-și piciorul, spărgându-și Căpățâna, rămânândi-i numele agățat pe vărfurile din jur și pe Cârja pe care se sprijinea. Chim a privit cu teamă un nor înepenit pe coasta Șureanului, dar un pui de baci i-a arătat acestuia toiagul strgând la el să-i lase pășunatul în liniște și să nu se repeadă cu vreo ploaie plină de fulgere peste adâncimea văii că-l așteaptă la bătaie de ciomege. Garofițele albe își legănau boiurile suple peste împiestrițarea fraților pătați care se jurau făcând mătănii în fața sfințeniei Crucii pământului și a celei a Sângelui Voinicului că nu are nicio vină pe conștiință ca să poarte stigmatele pe petalele imaculate. Turmele urcau spre cumpăna cerului ca să apuce să pască din seninul lui și să se întoarcă având raze de soare între coarnele încovoiate, lăsând înapoi o urmă de lapte din ugerele pline ca trecătorii rătăciți să aflr calea spre stâna stelelor și a cometelor despletite, cu baciul străjer peste avuția sa împotriva împotriva jivinelor ca Leul, Hidra, Triton, Ursele care s-ar dedulci la frăgezimea mioarelor."
Aurel Neron în Volumul "Coridorul", Cap. xv
Adăugat de Neron Aurel
Comentează! | Votează! | Copiază!

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.
Pentru a recomanda citatele din Aurel Neron, adresa este:
