Index și topuri | Comentarii recente | Citate la întâmplare | Adaugă citat

Sergiu Celibidache

Lista completă, pagina 6

Dacă spiritul uman nu ar cuprinde și apoi nu ar părăsi ceea ce și-a însușit – iar asta se cheamă a putea transcende – atunci nu ar exista nicio altă posibilitate a unei următoare însușiri trăite prin corelare. Prin transcenderea punctuală a lui aici și acum (transcenderea imanentei însușiri) spiritul își dobândește iarăși libertatea; își dobândește iarăși imparțialitatea – care este conditio sine qua non pentru următoarea însușire. Singura săvârșire posibilă a spiritului nostru este dată de asocierea diferențelor, de eliminarea fiecărei forme de dualitate. Prin urmare, el trebuie să întrunească aspectele oricărei diversități, o stare de fapt ce sieși apare drept închisă. Eliminarea tuturor diferențelor, interpretarea tuturor părților într-un întreg o numim "reducere".

Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Punctul determinant, unde direcția extravertită a expansiunii se schimbă brusc în cea introvertită, este punctul cardinal de ancorare, în jurul căruia se articulează, funcțional, fiecare formă a arhitecturii muzicale. Din cauza însemnătății sale singulare este exclus cu rigurozitate din orice învățătură de morfologie. Tot ceea ce se întâmplă în faza expansivă află o completare organică ce stimulează reducția în faza de compresiune. Dacă nu se întâmplă așa, atunci finalul nu ar fi urmarea consecventă, de neocolit, a începutului. Însă atunci când finalul este urmarea firească a începutului, acesta este prezent cu începutul – ca și în cazul actului de gândire sincron. Actul de gândire și actul muzical se manifestă, se materializează în continuumul spațio-temporal. Conform esenței lor, însă, sunt simultan a-temporale.

Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Eu mă simt natural român, mai român decât atunci când am plecat, pentru că tot ce am făcut a fost pornind de la o oarecare bogăție și complexitate pentru care Iașul are o mare vină sau un mare merit. Eu mă înclin în fața Iașului, în fața dărniciei atotștiutoare a orașului ăsta care și-a călăuzit copiii și înzestrat așa încât nu a fost un moment de îndoială în mine în privința drumului pe care trebuia să merg. Asta se datorește Iașului. Dacă azi mi-a rămas o mare doză de poezie, pe care de multe ori reușesc să o materializez și în muzică, asta se datorește în întregime Iașului. Toată copilăria, toată adolescența am petrecut-o lângă personalități enorme ca: Mihail Sadoveanu, frații Teodoreanu, Mihai Codreanu, Demostene Botez, Octav Botez, profesorul meu. Deci din punct de vedere al înzestrării, Iașul mi-a dat ceva care la început m-a ajutat să devin om, și, după aceea, într-adevăr, să pot ieși cu ușurință din labirintul îndoielilor. Și când a fost vorba să iau hotărâri mari, le-am luat ca ieșean, adică cu înțelepciune moldovenească. Deci am fost cât se poate de marcat din copilărie și adolescență, de Iașul care, a fost oxigenul tuturor.

citat din Sergiu Celibidache
Adăugat de Avramescu Norvegia-ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

<< < Pagina din 6 > >>

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Sergiu Celibidache, adresa este:

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache
dirijor român

Evenimente biografice

Subiecte de interes

Fani pe Facebook