Index și topuri | Comentarii recente | Citate la întâmplare | Adaugă citat

Vlad Mureșan

Lista completă, pagina 2

Bogăția supremă de ființă reprezintă realiter un scop superior unei rarefacții ontologice. Acolo unde este adevăr există mai multă ființă decât în aparență sau eroare, care reclamă ființă fără să o dețină. Maximitatea ființei este deci scopul suprem, și totodată sursa de ființă a tuturor scopurilor derivate: manifestarea ființei are natura unei cascade ontologice, ea fiind astfel o ontofanie.

Vlad Mureșan în Arhitectonica valorilor
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nostalgia edenică trebuie scindat㠖 nostalgia revine omului, flotant și dizlocat, în care paradisul se manifestă doar ca absență, în reminiscență; Edenul însă, ca atare, a fost deja demult cedat înaltei custodii angelice. Gardienii angelici care închid Edenul simbolizează de fapt ireversibilitatea calitativă de tip eonic care blochează posibilitatea oricărei regresii temporale către fundamente.

Vlad Mureșan în revista Idei în dialog, nr. 12/51, "Fundamentalism și ecumenism"
Adăugat de Monica PopSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adevărul nu se dă cu forța, fiecare trebuie să îl caute pe cont propriu. Dacă nu ești geniu, nu trebuie să faci un manifest împotriva ordinii lumii, ca să sistematizezi resentimentul. Trebuie doar să asculți Simfonia lui Beethoven și să te bucuri de pictura lui Vermeer. Atâta ți-a fost dat. Deoarece eu nu pot scrie Frații Karamazov, nu trebuie să mă revolt și să-l vitriolez pe Dostoieski. Trebuie pur și simplu să mă bucur că prin el eu pot vedea ceea ce i s-a dat lui.

citat din Vlad Mureșan
Adăugat de Monica PopSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Postmodernismul este o monadologie fără armonie, o atomistică fără compunere. El vrea pluralitate fără unitate, o filiație fără paternitate, o genealogie fără descendenți, o cvadratură circulară. Postmodernismul trădează criza multiplului orfan dezagregat după eclipsa Unului. Fiul risipitor rămas fără de Tatăl primitor. Privația paternității însă este dispersie fără conversie. Decesul Axului lumii implica dezaxarea lumii. O astfel de intuiție fără concept a lumii este însă plurală, nelegată, neluminată și scufundată în nebinecuvântata ignoranță a sensibilității decapitate de unitatea originar-sintetică a apercepției.

Vlad Mureșan în Fundamentalism și ecumenism,publicat in revista Idei in Dialog, nr. 12 /51
Adăugat de Monica PopSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Și pentru că toate monadele umane sunt individuații ale aceleiași substanțe "adamice", ele sunt mădulare ale aceluiași corpus mysticum. Există o solidaritate transcendentală a umanității. Consubstanțialitatea monadologică este holistică: toți se conțin pe toți. În virtutea unității de esență a umanului, eu îi conțin pe toți, toți mă conțin pe mine. Nu există separabilitate în marele organism "macroantropic" a cărui lege este fraternitatea. Această solidaritate mistică explică universalitatea păcatului primordial și persistența lui fenomenologică. La acest nivel, nu mai există singularitate pură, nu mai există nominalismul monadologic al individului excepțional. La fel cum gemenii com-pătimesc printr-o stranie osmoză energetică, toți oamenii resimt solidar, dar pe niveluri adânci inactuale, simbioza parazitară cu răul, și episoadele lui acute la nivel individual care se propagă intersubiectiv.

Vlad Mureșan în revista Idei în dialog, an IV, nr. 2 (41), "Crimă și pedeapsă. O interpretare arhitectonică"
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Christos este ultima figură tragică. Crucificatul a crucificat crucificarea.

Vlad Mureșan în revista "Idei în Dialog" (aprilie 2006)
Adăugat de Alin CodrescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!

La limita ei, arta cotidianului a ajuns să facă apoteoza toaletei și a deșeurilor, a reziduurilor de ființă, deci a neantului obiectivat, deoarece la acest nivel "democratic" al cotidianului suntem cu toții egali – și doar aici. Toaleta este confesionalul postmodernilor. Acolo se poate vedea pe ziduri insalubre cum deconstrucția le-a inversat opoziția ierarhică dintre cerebral și anal - încoronând ateologia lor digestiv-tubulară.

Vlad Mureșan în revista Verso
Adăugat de AncaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

<< < Pagina din 2 > >>

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Vlad Mureșan, adresa este:

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook