Index și topuri | Albume cu personalități | Albume cu vedete | Comentarii recente | Citate la întâmplare | Adaugă citat

Sigmund Freud

Lista completă, pagina 106

Constatând că într-un mare număr de cazuri uitarea unui proiect se reduce la o contra-voință, extindem aceeași concluzie și la o altă serie de cazuri în care persoana analizată, nemulțumindu-se să nu confirme contra-voința reliefată, pur și simplu o neagă (de exemplu, numeroasele cazuri în care se uită restituirea cărților împrumutate, achitarea facturilor sau plata datoriilor). Trebuie să avem curajul să spunem persoanei interesate că ea are intenția de a păstra cărțile, de a nu plăti datoriile, chiar atunci când această persoană va nega intenția pe care i-o atribuim, nefiind în stare să explicăm prin alte motive atitudinea sa. Îi vom spune că are această intenție și că nu își dă seama de ea, dar că, în ceea ce ne privește, ne este de ajuns că ea se dă în vileag prin efectul uitării. Celălalt ne va răspunde că tocmai de aceea nu-și amintește. Deci, ajungem la o situație în care ne-am mai găsit o dată. Voind să dăm întreaga dezvoltare logică interpretările pe cât de variate, pe atât de justificate ale actelor ratate, suntem fără doar și poate determinați să admitem că există tendințe capabile să acționeze fără știrea lui. Formulând însă această idee, venim în contradicție cu toate concepțiile aflate în vigoare în viață și în psihologie.

Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 300.00 lei.

Iată și un exemplu de combinare a unei amnezii cu o eroare: cineva care, uitând prima dată de o întâlnire și ferm hotărât să n-o uite data următoare, s-a prezentat totuși la o a doua întâlnire la o altă oră decât cea fixată. Unul din prietenii mei, care se ocupă de știință și totodată de literatură, mi-a povestit de un caz întru totul analog din propria sa viață. "Am acceptat acum câțiva ani – îmi spunea el – o funcție în comitetul unei anumite asociații literare, gândindu-mă că asociația ar putea ajuta într-o zi să fie reprezentată una din dramele scrise de mine. În fiecare vineri asistam, de altfel fără mare interes, la ședințele comitetului. Cu câteva luni în urmă am primit asigurarea că voi fi jucat la teatrul din F. Și din acel moment am uitat cu regularitate să mă duc la amintitele ședințe. Dar după ce am citit ceea ce ați scris despre astfel de lucruri, m-am rușinat de procedeul meu și mi-am spus cu reproș că n-ar fi frumos din partea mea să absentez de la ședințe din clipa în care nu mai aveam nevoie de ajutorul pe care contasem. Am luat deci hotărârea ca vinerea viitoare să nu mai lipsesc. M-am gândit tot timpul la aceasta până în ziua în care am ajuns în fața ușii sălii de ședințe. Și nu mică mi-a fost mirarea găsind-o închisă, pentru că ședința avusese loc în ajun. Într-adevăr, mă înșelasem în ceea ce privește ziua: era deja sâmbătă!"

Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când cineva uită de o întâlnire pe care a acceptat-o și la care el însuși este hotărât să meargă, motivul cel mai verosimil al uitării ar trebui căutat cel mai adesea în puțina simpatie nutrită față de persoana cu care urmează să se întâlnească. În acest caz, analiza ar putea să demonstreze că tendința perturbatoare se raportează nu la persoană, ci la locul unde trebuia să aibă loc întâlnirea și care era evitat din cauza unei amintiri penibile legată de acel loc.

Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

<< < Pagina din 106 > >>

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Sigmund Freud, adresa este:

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Sigmund Freud

Sigismund Schlomo Freud
Sigmund Freud
medic neuropsihiatru austriac, fondator al psihanalizei

Evenimente biografice

Mai multe informații...

Subiecte de interes

Votează Sigmund Freud

Dacă îți plac cele spuse de Sigmund Freud, dă-i votul tău, pentru ca și alții să-i găsească paginile mai ușor.

 
Vrei să faci o faptă bună? Află cât de importanți pot fi 5 lei!