Index și topuri | Comentarii recente | Citate la întâmplare | Adaugă citat

Eugen Blaj

Lista completă

.. cert este că, într-o formă sau alta, omul își duce existența pentru eternitate. El nu poate decide să nu mai existe. El nu poate să nu mai existe.

Eugen Blaj în Exilat în propria viață, I (5 iunie 2020)
Adăugat de Blaj EugenSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mă întrebam cu o curiozitate resemnată, cum de nimeni nu a reușit să deslușească strigătul disperat din șoapta mea? De câte ori ar fi trebuit să mai mor, în fiecare zi, pentru ca cineva să poată observa că sunt viu? Ce veșminte ar fi trebuit să port, ce zeghe slinoase, pentru ca cineva să vadă, în sfârșit, că nu sunt decât un prizonier, un proscris, un condamnat la moarte de la care nu mai auzi altceva decât zăngănitul macabru al lanțurilor? Ce cuvinte ar mai fi trebuit să folosesc pentru ca să le deschid mintea celorlalți, pentru a le arăta cum libertatea lor îmi este închisoare rece, întunecată și umedă? Ce ar fi trebuit să mai fac pentru ca ei să se dumirească, în cele din urmă, că sunt altfel, că nu aveam cum să rezist prea mult timp în turma în care m-am trezit pe neașteptate?
Cam care ar fi fost prețul răscumpărării aripilor cu care am fost înzestrat? Cât ar fi trebuit să plătesc pentru a mi se lua plasturele de pe gură, cătușele de la mâini și lanțurile de la glezne? O melodie, două, trei, zece, o sută? Un roman, două, cinci? O sută de poezii sau o mie? Câte piese de teatru și câte eseuri? Oare câte vieți mi-ar trebui pentru a putea plăti prețul eliberării mele?

Eugen Blaj în Exilat în propria viață, XXXIII
Adăugat de Eugen BlajSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sunt unii oameni care trăiesc asemeni unor candele. Așezate discret, într-un colțișor curat și sfânt, candelele luminează cu mica lor flacără ungherul unde au fost așezate cu migală. Au nevoie de foarte puține lucruri pentru a-și păstra umila lor paloare. Dacă se nimerește să ajungi în colțișorul respectiv, reușești poate să observi luminița lor. Dacă nu, poți trece pe lângă ele fără să le observi. Dar ele sunt acolo. Și acolo vor rămâne, până când mâna care le-a așezat acolo nu se va decide să le schimbe locul.
Alți oameni sunt asemeni artificiilor. Se ridică fulgerător de la pământ, cu un zgomot care nu poate trece neobservat. Se înalță, se tot înalță, cu rapiditate extraordinară. Lumea așteaptă, cu răsuflarea tăiată, să vadă ce se va întâmpla. Apoi, ajunse pe bolta cerească, explodează literalmente, oferind lumii un spectacol luminos nemaipomenit de frumos. Poate un pic cam scurt. Dar lumea se bucură, admiră și aplaudă. Apoi, după ce spectacolul se va fi terminat, lumea nu mai are nici timp și nici interes să observe căderea bruscă a tuburilor sfârtecate de explozie, care se izbesc de pământ cu un sunet sec, neauzit de nimeni. Oricum, va urma un alt rând de artificii!
Candele sau artificii? Până la urmă, ce dorim să fim? Sau, suntem ceea ce suntem, fără voia noastră? Poate că așa ne este pur și simplu dat: să fim candele sau artificii!

Eugen Blaj în Exilat în propria viață, XVI
Adăugat de Eugen BlajSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă știi un alt citat, îl poți adăuga.

Pentru a recomanda citatele din Eugen Blaj, adresa este:

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook